Ven Ostkaka

Ven är en bas för potatisbröd. Den innehåller potatisflingor och vasslepulver, som ger ett saftigt bröd med mycket god färskhållning, härlig arom och en fin yta. Ven Ostkaka innehåller också riven ost och är dekorerad med Ostedrys.

Ingredienser

  • 1000 g Bagerivetemjöl
  • 500 g Ven brödbas
  • 20 g Salt
  • 100 g Panolux eller Vetelyx
  • 100 g Strösocker
  • 200 g Riven ost (valfri)
  • 75 g Jäst
  • 1000 g Vatten
  • Ostedrys för garnering

Arbetsbeskrivning

Väg upp alla ingredienser och kör allt till en smidig deg. Väg upp degen i 400 g bitar och rundriv. Vilotid 15 min.
Kavla ut till 3 m.m. tjocklek. Dela kakan i fyra lika delar. Tryck ut hål så det liknar en rundpipig ostskiva.
Spraya med vatten och vänd ”ostskivorna” i Ostedrys.
Jäs och baka av.

Körtid i maskin: 5 min långsamt, 2 min snabbt
Degtemperatur: 27°C
Vilotid: ca 20 min
Baktid ca: 7 min.
Bakas med lite ånga.
Jästid ca: 30 min.
Ingångstemperatur: 240°C
Färdigbakas: 220°C