Månadens ingrediens

Här hittar ni en ny spännande ingrediens varje månad.

Månadens ingrediens i januari är Havrebröd

Med Månadens ingrediens vill vi uppmärksamma branschen på en, eller ett par olika ingredienser i Credins sortiment, som vi tycker kan tillföra värde i bageriets eller konditoriets sortiment den närmaste framtiden, och om du så tycker, även på längre sikt.

Vi uppmärksammar genom att berätta lite om ingrediensen som sådan och vi ger dig ett par recept som inspiration. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss på Credin Sverige eller din kontakt på KåKå. KåKå marknadsför de ingredienser vi presenterar som Månadens ingrediens.

Med hopp om att vi ska ge dig inspiration under hela 2021 att förnya din bröd- och kondishylla.

 

Havrebröd, Månadens ingrediens i januari

Vårt Havrebröd är en brödbas som innehåller havregryn och havrekli. Havregryn är fullkorn av havre. Brödbasen innehåller också bl.a. veteflingor och linfrö. Då det är en bas och inte en helmix har du stora möjligheter att använda din fantasi och kreativitet att skapa dina helt egna havrebröd eller havrefrallor.

Det finns omfattande forskning som visa att fullkorn är en av de viktigaste kostfaktorerna för att förhindra vällevnadssjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Besök gärna Brödinstitutets hemsida så får du mer information om fullkornets fördelar, brodinstitutet.se

Havre är inte bara gott, det är väldigt nyttigt också. Havre kryllar av nyttigheter som B-vitaminer, zink, järn, magnesium, kostfiber, proteiner, och dessutom betaglukaner, som är en fiber som bidrar till att sänka kolesterolvärdet. Tillsammans med vatten bildar betaglukanerna de ett slags gel i tarmen. Gelen binder kolesterol i tarminnehållet och gör därmed att kolesterolet inte kan absorberas till blodet.  Istället följer det med tarminnehållet ut.

Fibergelen som bildas av havrefibrerna bidrar dessutom till att blodsockerkurvan efter en måltid blir jämnare. Gelen fördröjer nedbrytningen av kolhydrater till kortare sockermolekyler, som släpps ut lite i taget under längre tid. På så sätt slipper man en blodsockertopp som direkt går över till en blodsockerdipp.

Här bjuder vi på ett par recept med Credins brödbas Havrebröd. Vill du ha mer inspiration så hittar du det på vår hemsida, eller kontakta oss eller din kontaktperson på KåKå.

 

Välkommen till Månadens ingrediens 2021!

 

Se vårt recept på Havrebröd Original här.

Se vårt recept på Havrebröd med surdeg här.