Vision

Vår produktportfölj

Vår produktportfölj omfattar ingredienser för de flesta typer av matbröd, kaffebröd och kondisbakverk. Vi har även livsmedelsfärger och aromer för såväl bageribranschen som för glass- och konfektyrindustrin.

I Stenkullen utvecklar och producerar vi flytande margarin och funktionella fetter. De senare är flytande 100 %-iga fetter där vi tillsatt enzymer och/eller emulgatorer för att ge optimal volym och färskhållning till olika bakverk.

Vi utvecklar och producerar även ett brett sortiment av fyllningar för kaffebröd och andra applikationer. Vår kunskap och erfarenhet inom detta produktområde har gjort att Credin Sverige är s.k. kategoriansvariga inom OFI för fyllningar. Det innebär bl.a. att vi är ett Center of Expertise inom OFI för fyllningar.

Andra viktiga produkter vi utvecklar och marknadsför är brödbaser, muffinsmixer och andra kakmixer, anslagsprodukter, vaniljkrämspulver, fondanter, livsmedelsfärger och aromer.

Vi marknadsför ett brett sortiment av moussepulver av mycket hög kvalitet från vår samarbetspartner Kessko, liksom ett smakfullt sortiment av alternativsötade produkter, fria från sackaros, från samma leverantör. Diabella kallar vi detta sortiment.

Vi har ett brett och växande sortiment av palmfria produkter, både när det gäller fyllningar och fetter. Där vi använder palmolja så är det enbart segregerad palmolja, certifierad av RSPO, Round table of sustainable palm oil.

Våra marknader

Vår största marknad är den svenska, men vi har också en god distribution av våra produkter på den övriga nordiska marknaden och i Baltikum. Övriga europeiska bagerimarknaden har också möjlighet att få tillgång till våra produkter, främst genom våra systerföretag inom Credingruppen och OFI.

Delar av vårt breda produktsortiment säljs också till andra marknadssegment, såsom choklad- och konfektyrindustrin, glassindustrin och annan livsmedelsindustri.

Credins historia

Credin grundades 1930 i Juelsminde på Jylland i Danmark av Herbert Schou, son till Einar Viggo Schou. Affärsidén var att göra det enklare för bagerier att producera bakverk av hög och jämn kvalitet. Och detta gäller ju fortfarande.

Einar Viggo Schou, som innan han flyttade tillbaka till Danmark från England, var delägare i världens då största margarinfabrik. 1908 köpte Einar Viggo Schou Palsgaards slott i Juelminde på Jylland och flyttade därmed tillbaka till Danmark. 1917 grundade han Palsgaard Emulsion Oil A/S för kommersiell produktion av emulgatorer. Företaget är idag känt under namnet Palsgaard A/S. 

Herbert Schou var Verkställande direktör i Palsgaard Emulsion Oil A/S. Med den stora och billiga tillgången på emulgatorer från den egna fabriken såg han möjligheter att utveckla och producera tekniska ingredienser för bagerinäringen. Tanken bakom detta var, som vi sagt tidigare, att göra det enklare för bagerier att producera bakverk av hög och jämn kvalitet. Han beslutade sig då för att starta ett företag i detta syfte, och företaget fick namnet Credin. Vid denna tid fanns det inget liknande företag i Danmark.
Herbert Schou hade en internationell vision med Credin redan från starten. Den första etableringen utanför Danmarks gränser dröjde dock, och det blev i Portugal 1973, och som följdes av Polen 1975. År 2002 förvärvades Credin av norska Orkla ASA. Credin var då en ledande leverantör av bageriingredienser på de danska, portugisiska och polska marknaderna.
2019 förvärvade Orkla Zeelandia AB, som då blev Credin Sverige AB. Idag är Credingruppen en del i Orkla Food Ingredients, OFI, och har egna verksamheter i Danmark, Polen, Portugal, Spanien och Sverige.

Credin Sverige AB har sina rötter i Norlander Food AB, som grundades i Stenkullen i Lerums kommun år 1987 av familjen Norlander och Palsgaard A/S. Även Norlander Food hade som affärsidé att göra det enklare för bagerier och konditorier att producera bakverk av hög och jämn kvalitet på ett ekonomiskt och kostnadseffektivt sätt.

Produktion av fyllningar och pulverprodukter startade 1988 och margarin 1989.
1997 förvärvade Norlander Food varumärket Hagelberg’s och produktionen av livsmedelsfärger och aromer som tillverkades under detta varumärke. 

2006 förvärvades Norlander Food av holländska Zeelandia och blev Zeelandia AB. Företaget ägdes sedan av Zeelandia till 2019 då Zeelandia AB förvärvades av norska Orkla ASA och blev Credin Sverige AB.

Idag är vi systerföretag till bl.a. KåKå AB och ingår i Orkla Food Ingredients.

Årets Företagare i bageribranschen

Vi vill inspirera svenska bagerier och konditorier till lönsammare verksamheter och ett utvecklat ledarskap. Därför är vi sedan 2016 stolt huvudsponsor till den av Sveriges bagare & konditorer, SBK, initierade utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen. Denna utmärkelse har till syfte att främja tillväxt, lönsamhet och ett gott ledarskap i vår bransch.

 

Credin Award 2023

Våra kärnvärden är en ledstjärna för hur vi beter oss gentemot och tillsammans med kollegor, kunder, leverantörer och andra – Modig, Pålitlig och Inspirerande.

Credin Award ges till en medarbetare på Credin Sverige som är ett föredöme i dessa avseenden och hjälper oss att styra åt samma håll, trivas på jobbet och lyckas tillsammans.

Ett stort grattis till vinnaren av Credin Award 2023, Anton Jernberg, en riktigt Credinare och så väl förtjänt av denna utmärkelse.

Ett stort grattis också till 2:a-pristagaren Lina Fridell och 3:e- pristagaren Julia Glimstedt.

Ni är alla fina föredömen! Grattis och tack för att ni är de ni är!

Leveransbestämmelser