Credins historia

Visionärer sedan 1930

 

Credin grundades 1930 av dansken Herbert Schou, med affärsidén att göra det enklare för bagerier att producera bakverk av en hög och jämn kvalitet.

 

Einar Viggo Schou, född i Danmark 1866, bodde i England och var delägare i världens största margarinfabrik. År 1908 återvände han till Danmark och bosatte sig på Palsgaards slott i Juelsminde på Jylland.

1917 grundade Einar Viggo Schou Palsgaard Emulsion Oil för kommersiell produktion av emulgatorer. Företaget är idag känt under namnet Palsgaard A/S.

 

 

Herbert Schou, son till Einar Viggo Schou, var Verkställande direktör i företaget. Med den stora och billiga tillgången på emulgatorer från den egna fabriken såg Herbert Schou möjligheter att utveckla och producera tekniska ingredienser för bagerinäringen. Tanken bakom detta var att göra det enklare för bagerier att producera bakverk av hög och jämn kvalitet. Han beslutade sig då för att grunda ett företag i detta syfte och företaget fick namnet Credin. Vid denna tid fanns det inget liknande företag i Danmark.

 

Herbert Schou hade en internationell vision med Credin från allra första början. Den första etableringen utanför Danmarks gränser dröjde dock och det blev i Portugal 1973, och som följdes av Polen 1975. År 2002 förvärvades Credin av norska Orkla ASA. Credin var då en ledande leverantör av bageriingredienser på de danska, polska och portugisiska marknaderna.

 

2019 förvärvade Orkla Zeelandia AB, som då blev Credin Sverige AB. Idag är Credingruppen en del av Orkla Food Ingredients, OFI, och har egna verksamheter i Danmark, Polen, Portugal, Spanien och Sverige.

 

Credin Sverige AB har sina rötter i Norlander Food AB, som grundades i Stenkullen i Lerums kommun år 1987 av familjen Norlander och Palsgaard A/S. Även Norlander Food hade som affärsidé att göra det enklare för bagerier att producera bakverk av hög och jämn kvalitet. På bilden ses Birger Norlander.

 

 

Produktion av fyllningar och pulverprodukter startade 1988 och margarin 1989.

 

 

 

 

1997 förvärvade Norlander Food varumärket Hagelberg’s och produktionen av livsmedelsfärger och aromer som tillverkades under detta varumärke.

 

2005 förvärvades de klassiska margarinvarumärkena Vera, Rex, Vetelyx och Wienerlyx.

 

2006 förvärvades Norlander Food av holländska Koninklijke Zeelandia Groep och blev Zeelandia AB. Företaget ägdes sedan av Zeelandia ända till 2019 då Zeelandia AB förvärvades av Orkla ASA och blev Credin Sverige AB.

 

Idag är vi systerföretag till bl.a. KåKå AB och ingår i Orkla Food Ingredients.